Föreläsning och författarbesök med mycket inspiration, kunskap och om att förverkliga sina drömmar.

Allmän kurs på Hjo folkhögskola inledde sin litteraturvecka, med ett författarbesök och föreläsning av Hjoförfattaren Annette Brandelid. Hon har gett ut fyra böcker, som alla är deckare och som alla utspelar sig i Hjo.
Annette berättade om sin bakgrund och hur det kom sig att hon började skriva. Hon gav också publiken en stor inblick i hur det är att arbeta som författare. Hur blir en roman till? Hur gör man research och var får man inspiration ifrån?

Annette jobbar både som teknisk informatör och som författare. Skrivande som ser olika ut. Det ena sker dagtid och författandet sker på kvällstid, ibland nattetid, säger  Anette skrattande. Att informera är att berätta om något, att instruera. Att författa är att ge liv åt något, att berätta hur något gick till. Att skriva en roman handlar om att skapa spänning.

Mina böcker ska vara mysiga och trivsamma, fortsätter Annette. Men också spännande och mystiska. De är inte våldsamma och blodiga, det är inte min stil.  Att vara författare är inte bara att skriva, Annette formger också sina böcker själv, allt från val av typsnitt, bilder, omslag och baksidestext. Förlaget hjälper till att få ut böckerna till internetbokhandlarna och lite annat, men det mesta gör jag själv, berättar hon och fyller i att i början av december åker hon och hennes man runt med en bokleverans till de olika bokhandlar som säljer hennes böcker.
Avslutningsvis betonar Annette vikten av en god korrekturläsare och hur lätt det blir fel. Det händer även den bäste…

Litteratur- och läsvecka på Allmän kurs. Vi ägnar en vecka åt skönlitteraturen på en massa olika sätt. Vi läser, djupdyker i nordisk noir – det nordiska deckarundret, skriver spännande och löser mord i spelform. Och så har vi ett författarbesök. Allt inför Världslitteraturdagen på söndag, 23 april.

– Christina Lindberg –