CONCEPT ART & ILLUSTRATION 1, 2 & 3

ANSÖKAN & ARBETSPROVER 2022

Ansökningsperiod 2022 : 15 februari – 15 april

Vår ansökan är numera helt digital och man ansöker via en portal. Portalen öppnar den 15 februari och då lägger vi ut länkar till den här.
Man kan söka våra kurser ända fram till den 15 april då portalen stänger.

Har du frågor?  Kontakta den som är kursansvarig till den kurs du vill söka:

Concept art & Illustration 1 – The Fundamentals   

Concept art & Illustration 2 – Design & Image Making:  

Concept art & Illustration 3 – Project & Portfolio:  

[/fusion_text]

Denna info gäller alla  kurser inom Concept Art & Illustration

När du ansöker ska du skicka med följande saker som bilagor:

 • Arbetsprover: Specifika arbetsprover för varje kurs, se nedan.
 • Personligt brev: Din ansökan ska också inkludera ett personligt brev som ska innehålla:
  • Ett foto på dig själv, ditt namn, din ålder, din adress, mobilnummer och mailadress.
  • En kort berättelse om dig själv och din motivation. Varför vill du gå på utbildningen och vad du har för mål med studierna? Det är också intressant att höra vad du gör nu och gjort tidigare.  Vi lägger stor vikt vid detta brev vid antagningen.
 • Kontaktuppgifter till 2 st referenspersoner : Referenspersoner är personer som kan beskriva hur du är som person och hur du har varit i en viss roll t.ex. som elev eller anställd. Skriv med dessa namn samt mobilnummer till dem i ditt personliga brev.
 • Betyg och övriga merithandlingar: Merithandlingar innebär betyg och intyg från tidigare utbildningar, eventuella arbetsintyg och rekommendationer.
 • Personbevis (beställs via skatteverkets webbplats)

Anvisningar när du skickar in dina filer:

 • Döp dina filer:
  • Döp varje fil av dina arbetsprover till: ditt namn + arbetsprov_nr_X 
  • Döp övriga dokument som du skickar med ditt namn och t.ex. personligt brev.
 • Filstorlek: Alla bilagor du skickar in får tillsammans max utgöra 40 MB tillsammans. Filstorleken på varje fil måste därför vara ganska liten.
 • Filformat:
  • Alla arbetsprover lämnas in digitalt (foton, inscannade bilder eller digitala bilder). Vi ser helst att du sammanställer alla bilder i en PDF. Om du har svårt med det kan du också lämna in enskilda filer i JPG-format. Försök ha så god bildkvalitet som möjligt.
  • I första  hand önskar vi att alla bilagor bifogas i ansökningsportalen.
  • I andra hand (om du inte kan skicka med alla bilagor p.g.a. att de blir för stora) så kan du skicka en länk till en portfolio på en websida, Dropbox eller Google drive.

Arbetsprov nr 1     3 skisser av levande modell Teckna med motivet framför dig, ej från foton. Modellen behöver inte vara en naken krokimodell. Det kan vara en kompis eller t.ex. en familjemedlem som du tecknar av. Personen kan t.ex. sitta  och läsa en bok, laga mat eller göra något annat. Teckna i helfigur och använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 2    1 självporträtt från spegel (teckna av dig själv från en spegel, teckna ej av ett foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt. )

Arbetsprov nr 3    1 interiör – t.ex. ett hörn i ditt rum. Teckna med motivet framför dig, teckna ej av från foto. använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 4    1 stillében: Teckna av ett stillében (ett par föremål) som du ställt upp som berättar om dig som person. Tänk på komposition och arbeta här med volym, skugga och ljus. Teckna med motivet framför dig, ej från foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 5designuppgift

Gör en designprocess av en varelse/ karaktär. Du ska göra minst 3 thumbnails med olika förslag på designen. Välj en av dem och jobba vidare med den, gör denna mer genomarbetad. Gärna renderad i gråskala eller färg. Posera karaktären på ett sätt som du tycker passar de ord du väljer Du kan arbeta i valfri teknik med denna uppgift, digitalt går bra här. Detta är riktlinjerna du ska följa:

Det ska vara ett troll, eller en trolliknande varelse. 

Välj ett av följande yrke: Smed, parkeringsvakt eller läkare

Välj ett av följande alternativ med ord att utgå ifrån vid designen: 

 • A) Vänlig och klumpig
 • B) Elak och pedantisk

Sammanställ din process tillsammans med din bild på ett ”ark”. Skriv också

Arbetsprov nr 6     5-7 valfria arbetsprover som visar vad du tycker om att arbeta med. Visa gärna saker du designat själv. Medium är valfritt. Visa gärna digitala arbeten om du har i de valfria arbetsproverna. 

Arbetsprov nr 1     3 skisser av levande modell Teckna med motivet framför dig, ej från foton. Modellen behöver inte vara en naken krokimodell. Det kan vara en kompis eller t.ex. en familjemedlem som du tecknar av. Personen kan t.ex. sitta  och läsa en bok, laga mat eller göra något annat. Teckna i helfigur och använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 2     1 självporträtt från spegel (teckna av dig själv från en spegel, teckna ej av ett foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt. )

Arbetsprov nr 3     1 interiör – t.ex. ett hörn i ditt rum. Teckna med motivet framför dig, teckna ej av från foto. använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 4     1 stillében: Teckna av ett stillében (ett par föremål) som du ställt upp som berättar om dig som person. Tänk på komposition och arbeta här med volym, skugga och ljus. Teckna med motivet framför dig, ej från foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 5  – Designuppgift
Hitta och kombinera 2 vardagliga föremål och använd som utgångspunkt för att design en farkost eller en varelse / karaktär. Tänk på formen föremålen har snarare än funktionen. Tanken är alltså inte att du ska välja en hårborste och en sax och göra en frisör utan mer kombinera dem och tänk på formen dem bildar. Det kan inspirera till en varelse, en karaktär eller en farkost. Ha med bilder på dina föremål kombinerade tillsammans med din design. Beskriv dina utgångspunkter och din process, vilka former du tagit fasta på och varför. Sammanställ allt på ett sheet. 

Arbetsprov nr 6  – Design/illustrationsuppgift

Utgångspunkten för uppgiften är följande: Asagudarna (alltså de fornnordiska gudarna) har genom en förbannelse tvingats att leva vardagliga liv nere på jorden. De har fått behålla en del av sina krafter men de är som en lågenergiversion av sitt forna jag. De har tvingats att ta upp helt vardagliga arbeten för att få mat på bordet. De asar och asynjor vi fokuserar på är: Oden, Tor, Frigg och Freja

Du ska välja en av dessa gudar, göra research på denna och använda det som  inspiration till vidare arbete. 

Välj ett yrke som denna guden sysslar med. 

Tidsepok väljer du själv – samtid eller forntid

Välj ett av följande ord som beskriver hur de hanterar att leva bland oss människor (detta blir en viktig del i designen). Överlycklig, likgiltig, motstridig, fascinerad 

Du kan välja att genomföra detta arbetsprov på två sätt:  Antingen en karaktärsdesign process eller genom en illustration (hel bild).

Karaktärsdesign process – Du ska börja med att göra thumbnails för din karaktär, minst 3 variationer med olika riktningar. Du väljer en att gå vidare med och gör den mer genomarbetad. Du ska också göra ett tillhörande prop som är viktigt för karaktären, gör 3 thumbnails med variationer av denna, välj en och gör mer genomarbetad. Gör gärna de genomarbetade versionerna i gråskala eller färg men det är inget krav. 

Illustration (hel bild) – Gör 3 thumbnails med olika kompositioner för illustrationen. Välj en och gör en genomarbetad illustration. Gör den gärna i gråskala eller färg men det är inget krav. 

Vilket sätt du än väljer att genomföra arbetsprovet på så ska du göra en liten karaktärsbeskrivning samt beskriva hur du tänkt kring processen, designen eller kompositionen i relation till din research av guden och ordet du valt. 

Tänk på att guden och ordet och yrket ska vara inspiration, försök vara kreativ med din designen och hur du förhåller dig till parametrarna. Redovisa det hela på ett sheet, där dina thumbnails, och din färdiga produkt är på  samma sida. Skriv också vilken gud, vilket yrke och vilket ord du valt. Texten som du skriver kan vara på ett separat dokument.

Arbetsprov nr 6     5-7 valfria arbetsprover som visar vad du tycker om att arbeta med. Visa gärna saker du designat själv. Medium är valfritt. Visa gärna digitala arbeten om du har i de valfria arbetsproverna.