Deltagare berättar

Erik Appelqvist – Concept art & illustration

”Lärarna utmanar, stöttar och ger personlig feedback!”

Erik är född i Stockholm och har sedan bott där hela sitt liv. Han är nu 26 år, och efter gymnasiet har han haft en rad olika jobb, bl.a. som logistikkoordinator på Karolinska Sjukhuset i tre år. Erik var med och byggde upp verksamheten från starten, och fick även lära upp de nyanställda.

Vad har du för skolbakgrund?
På gymnasiet gick jag elprogrammet och utbildade mig till elektriker.

Med elektrikerkompetens och fast jobb i Stockholm, varför blev det då en konstlinje på folkhögskola?
Jag har alltid brunnit för konst. Man kan säga att från det jag började rita som barn, har jag aldrig slutat. Det har alltid inspirerat mig att spela dataspel och rita bilder och karaktärer.

Varför valde du Hjo folkhögskola?
På en mässa ”hittade” jag via en annan skola Concept Art i Hjo, och kände direkt att detta vill jag! Så vitt jag vet finns det ytterligare bara någon enda skola i Sverige som har den typen av utbildning. Jag har inte lämnat mitt jobb på Karolinska helt och hållet, utan fick erbjudande att var kvar som timanställd. Det gör att jag kan återvända till jobbet på skolloven.

Vad skulle du vilja ägna dig åt i framtiden?
Först vill jag gå ett andra år här i Hjo. Då vill jag naturligtvis fortsätta att utvecklas inom Concept Art och komma ännu längre. År 2 får man bestämma sitt schema lite mer själv.
Därefter hoppas jag att jag på freelancebasis lyckas marknadsföra mig själv, så jag kan göra mig ett namn och få olika uppdrag inom spel och film eller hos privatpersoner.

Hur upplever du skolan?
När jag besökte skolan på ”Öppet Hus” förra våren, blev jag lite skeptisk när de deltagare som visade runt på skolan pratade så varmt om skolan. De påstod att på en så här liten skola kan ”alla känna alla”. Nu när jag gått här i ett halvår måste jag hålla med om att det stämmer! Här finns en öppenhet som gör att man känner sig välkommen.

Själva undervisningen på Concept Art – hur ser du på den?
Det är en väldigt bra utbildning. Lärarna är tydliga. Om man undrar över någonting inom spelbranschen, kollar de upp det. På så sätt utvecklas linjen och utbildningen hela tiden.
Deltagare emellan upplever jag att vi hjälper varandra. Vi har olika stilar, och jag kan både lära mig av andra och lära de andra det jag behärskar.
Min förväntan rent utbildningsmässigt är att få verktyg att kunna använda i mitt skapande. De ger hjälp att utvecklas vidare. Sedan är det upp till oss elever att använda de verktygen.
För att utvecklas måste man våga testa och våga misslyckas. Det är ju nu man ska misslyckas. Ute i arbetslivet måste man lyckas!

Du har ett musikintresse också?
Ja, och det är så tursamt att man kan ha musik som tillval. Jag spelar med i en ensemble, där man får prova på att spela olika instrument. Annars är det bas som är mitt instrument.

Att bo på internat när man haft egen lägenhet i flera år – hur fungerar det?
Jag hade en ganska liten lägenhet i Stockholm, så omställningen blev inte så stor. Det pentry jag bor i har bara fyra boende, och alla går på Concept Art, så vi har mycket gemensamt. Egentligen är det bara när jag sover som jag vistas i mitt boende! Övrig tid tillbringar jag i min ateljé på skolan.

Då blir det inte mycket tid över för andra aktiviteter?
Ibland gör vi saker tillsammans på konstskolan, t.ex. spelar spel eller tittar på film. Eftersom skolan har en gymnastiksal, händer det att vi spelar spökboll och tränar tabata.

Hur var det att flytta från en storstad till lilla Hjo?
Jag upplever det mycket positivt. Att få bo lite mer avskilt och få andas frisk luft är faktiskt skönt. Och så går det ju buss till Skövde om man vill uppleva utbudet på en lite större ort.

Hur upplever andra dig, tror du?
De säger att jag är en initiativtagande och idérik person som gillar att dra dåliga skämt! De tycker att jag är social och lätt att prata med.

Mickey Isola Solin – Konstnärligt projektår

”I utbildningen får jag arbeta självständigt med eget ansvar under bra handledning”

Mickey har vuxit upp på olika ställen i Dalarna. På gymnasiet gick hon på ett program med textkommunikation och journalistik. Därefter har hon gått på flera olika folkhögskolor, både allmän kurs i tre år samt två år på konst.

Våren 2018 vistades Mickey i Frankrike och gick på en svensk folkhögskola med inriktning konst och studier i franska. Målet var att tala franska så mycket som möjligt, vilket var lite svårt för Mickey som bara hade läst franska på högstadiet innan.

Varför sökte du till folkhögskola första gången?

Efter att ha varit arbetslös fick jag prova på att gå på en folkhögskola i tre månader via Arbetsförmedlingen. Jag upplevde att folkhögskoleformen passar mig, med boende på internat och matservering.

Hur kom det sig att du hamnade på Hjo folkhögskola i höstas?

Jag tänkte först söka till en konsthögskola, men kände att jag behövde lite mer tid för att få en bättre uppfattning om vad jag vill fokusera på inom konsten. Efter en del funderande beslutade jag mig för att vänta lite med konsthögskola, och började leta efter en intressant utbildning på någon annan skola. Då hittade jag projektåret här på skolan, sökte och blev till min stora glädje antagen.

Vad har du för mål med studierna?

Jag vill få arbeta med min konst. Få arbeta med det som känns rätt och ta mer eget ansvar för mitt arbete än tidigare. Mest av allt vill jag få tid att göra något som känns kul och givande.

Och vad kommer att hända efter projektåret?

Det känns lite osäkert, men det börjar närma sig i tid att söka till vidare utbildningar (april). Som jag upplever det nu vill jag söka till en utbildning i Performance Art i Haparanda. Men det ligger ju lite långt bort … Jag kan också tänka mig en 2-årig utbildning i Örebro till behandlingspedagog, eftersom jag alltid varit intresserad av människor, psykologi etc.

Hur ser din dröm ut yrkesmässigt 10 år framåt i tiden?

Min dröm är förstås att få arbeta som verksam konstnär. Men förutsättningen för det är att ha ett stabilt nät bakom mig gällande ekonomi.

Vad tycker du om utbildningen på skolan?

För mig är det en fantastisk utbildning, vilket bygger på två orsaker: först och främst bra lärare som stöttar och hjälper till. För det andra: jag får arbeta självständigt under eget ansvar utan att bli begränsad. Det enda som skulle kunna sätta gränser är min egen fantasi!

Hur upplever du skolan i stort?

Det är en bra stämning på skolan, men jag önskar att det vore lite mer gemenskap mellan kurserna.

Du bor på internatet – hur är det?

Jag har ju lång erfarenhet av att bo på internat och trivs med det. Man har alltid människor i närheten om man vill umgås. Det kan kännas intensivt ibland, men jag upplever att det respekteras när man vill vara för sig själv. Tyvärr är det väldigt lyhört i huset, och det känns lite störigt ibland. För mig är det en bra grej att gå på internatskola. Dygnet blir ”inrutat” med mat, arbete och sömn. Bra för mig!
I mitt pentry tycker jag att det fungerar med det gemensamma ansvaret. Det är toppen med diskmaskin! Det underlättar att det inte står högar med disk på diskbänken …
Det är också bra att man blandar deltagare från olika linjer i pentryna. På så sätt lär man känna fler.

Hinner du med att göra något på fritiden utöver att arbeta på konstskolan?

Jag lyssnar gärna på musik, skriver lite texter av olika slag och umgås med vänner, spelar spel. Promenerar, kollar på töntigt pretentiösa filmer.

Om du skulle beskriva dig själv som person – hur skulle det låta?

Enligt andra är jag glad, snäll och positiv – och det är ju sådan jag vill vara! Själv upplever jag mig vara energisk. Jag har en kreativ läggning och är drivande när det gäller det jag brinner för. Kanske är jag lite rastlös; vill gärna hålla på med något hela tiden. Men är också konstant trött. En svår balansgång, det där.

Marco Skoog – Concept art & Illustration

”Jag vill få arbeta med det jag älskar! ”

Marco är född i Karlsborg, men flyttade tidigt till Mölltorp, ett vackert litet samhälle strax väster omKarlsborg. På gymnasiet i Skövde började han först på estetprogrammet inriktning musik, men fick i årskurs tre möjlighet att byta till mediaundervisning. Efter gymnasiet flyttade Marco till Mullsjö folkhögskola, där han gick ett år på linjen “bildskolan” där han upptäckte både akrylmåleri och digitalt måleri med ritplatta.

Varför blev det sedan Hjo folkhögskolas konstskola?

Jag hade under året i Mullsjö insett att det var spel jag ville jobba med, så sökte runt bland en massa game art relaterade skolor, som en skänk ifrån universum såg jag en affisch under ett besök på Skövde Högskola om konstskolans nya kurs Concept art & Illustration, vilket var precis rätt timing!

Vad är ditt mål med studierna här?

Att utvecklas så mycket som möjligt och att förbereda mig för att söka vidare till yrkeshögskola.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

Jag har en dedikerad plan över hela mitt liv, men är också mycket medveten om att precis vad som helst kan hända. Men enligt planen har jag vid det laget jobbat upp mig till en bra position i en spelstudio, kanske till och med startat en egen studio. Men som sagt, precis vad som helst kan hända!

Hur upplever du skolan i stort?

Mycket positivt. Spenderar den mesta tiden i konstskolans lokaler, men äter både fruktost och lunch samt går på gemensamma möten i själva skolan, vilket är trevligt. Det känns som om att det är en bra atmosfär på hela skolan, alla får verkligen vara sig själva! Sen smyger jag även iväg för att spela lite piano ibland på musiklinjen, vilket är en fantastisk möjlighet!

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?

Absolut! Har varit supernöjd med innehållet! Det är mycket mer uppstyrt och lite mer krav än mitt år på min tidigare skola, vilket är väldigt positivt enligt mig!

Hur är det att bo på internat?

I början av terminen fick jag dela rum, eftersom det inte fanns några lediga enkelrum, det var mycket lärorikt och känner mig tursam som fick möjligheten att