Deltagare berättar

Lars Goldkuhl – Kyrkomusik distans

”Orgel är ett spännande instrument!”

Lars Goldkuhl är född i Göteborg, men har under sitt liv bott på olika håll i Sverige. Nu bor han i Tjällmo i Östergötland tillsammans med sin familj. Redan läsåret 1996/97 gick Lars på Hjo folkhögskola. Den gången var det på musiklinjen.

Du har gått på lite olika linjer på flera folkhögskolor tidigare i livet.

Ja, jag gick först på en teaterlinje. Därefter arbetade jag flera år innan jag gick Kyrkans grundkurs på Vadstena folkhögskola. Senare sökte jag till musiklinjen 1996 på flera folkhögskolor.

Hur kom det sig att du valde Hjo?

När jag var på besök, tyckte jag att det verkade trevligt här och kände definitivt att det var här jag ville gå. Även om Hjo legat längre bort hemifrån hade jag valt Hjo ändå!

Vad var ditt mål med studierna den gången?

Jag ville gå på musiklinjen som förberedelse till att söka musikhögskolans musiklärarutbildning. I Örebro utbildade jag mig sedan till musiklärare, och har arbetat som det i ca 15 år på olika stadier inom den kommunala skolan.

Och nu är du tillbaka på Hjo folkhögskola igen. Hur kommer det sig?

Jag gick orgelspelarkurs på Oskarshamns folkhögskola en sommar och kände att jag ville få spela mer orgel. Min bror utbildade sig till kantor här i Hjo, och så sakteliga började jag fundera på att även jag skulle vilja utbilda mig till kantor. I januari i år (2019) fick jag ett vikariat som församlingsmusiker, och i somras blev det sedan en fast tjänst.
Det är en lång tids utbildning du gett dig in på, eftersom du läser på halvfart distans.

Hur känns det?

Det känns bra. Jag är väldigt motiverad att lära mig mer orgelspelning och även att leda körer. Jag kommer att vara här på folkhögskolan två dagar i veckan, och sköter sedan min församlingstjänst på övrig tid.

Hur upplever du skolan?

Precis som för 20 år sedan tycker jag att det är en god atmosfär på skolan. Trots att jag går deltid upplever jag att jag ändå ”hör till”.

Vad tycker du om utbildningen?

Lärarna bryr sig verkligen om var och en, och det känns ju bra. Det är mycket hemarbete, men min församling låter mig jobba lite mindre på min tjänst, för att de ser det positivt att jag vill utbilda mig mer.

Du verkar vara fascinerad av orgeln som instrument?

Ja, det är jag. Sedan är det ju också en utmaning att spela på olika orglar. Ljudet varierar lite. Pedalerna sitter lite olika, och höjden mellan manualerna skiftar. En utmaning.

Har du en hektisk tid nu framför dig i adventstiden?

Visst är det så för en församlingsmusiker. Det är en rad gudstjänster och flera julkonserter. Och så pågår ju skolan ännu en månad!

Vad gör du på fritiden?

I den mån jag har någon ledig tid försöker jag hinna med att ta promenader och att jogga. Förutom att vara pappa!

Beskriv dig själv!

Jag är en ganska lugn person, som vet vad jag vill för det mesta. Att bry sig om människor runt omkring mig tycker jag är viktigt. Sedan finns det en lite äventyrlig sida hos mig också. Jag har bl.a. vandrat i Alperna på 3000 meters höjd. En dröm är att skaffa segelbåt.

 

Alice Wallenius – Kyrkomusik år 1

”Det finns ett yrke där jag får hålla på med det jag tycker bäst om i livet: musik i kyrkan!”

Alice är född i Fjugesta utanför Örebro och bodde där fram tills hon tog studenten från Musikestetprogrammet våren 2018. Sång och musik har alltid varit ett stort intresse för Alice. Redan som 5-åring började hon sjunga i barnkör i sin hemförsamling, och året därpå började hon ta pianolektioner för kantorn i kyrkan. Vid sju års ålder föreslog kantorn henne att börja spela orgel, och så småningom fick hon spela i gudstjänsterna.

Direkt efter gymnasiet sökte du till kantorslinjen på Hjo folkhögskola.

Varför valde du just Hjo?

Jag känner några som gått här tidigare, och de har sagt att det är en bra utbildning och att det är en trevlig skola.
Nu har du ett och ett halvt år kvar på kantorsutbildningen.

Vad tänker du dig därefter?

Jag vill gärna utbilda mig vidare till organist på musikhögskola. Men det är kanske bra att arbeta lite som kantor först.

Hur upplever du utbildningen?

Den är jättebra. Lärarna är väldigt duktiga, och det är roligt att musicera tillsammans med andra. Det jag tycker är roligast i utbildningen är att få spela piano och orgel. Man utvecklas och lär sig snabbt av att göra något så intensivt som man gör här. Det är härligt att få ”nörda ner sig” i något så mycket.

Är det inte lätt att man upplever konkurrens mellan eleverna?

Jag känner det inte så. I stället stöttar vi varandra, och alla blir glada om man utvecklas.

Vad tycker du om skolan i stort?

Det är jättemysigt att gå här. En trevlig och lagom stor skola.

Hur är det att bo på internat?

Jag tycker att det är ett lagom steg att bo på internat när man flyttar hemifrån första gången. Det är också bra att träna sig i att leva nära andra människor. Samtidigt har jag ju mitt eget rum och kan välja om jag vill ha sällskap eller inte.
I mitt pentry är vi tio personer som ska dela på kök och vardagsrum, och det är lite väl många. Och så är det ganska lyhört. Det skulle också vara skönt att ha sin egen toalett och dusch. Inför nästa läsår har jag önskat att få bo på ett sådant rum. Men det funkar absolut att bo så här ett år.

Vad gör du på fritiden?

När man går på kantorslinjen krävs det att man övar mycket på sin undervisningsfria tid. Det är ju en yrkesutbildning. Ett stort plus med att bo på skolan är att det är så nära att kunna öva när man vill.
Tillsammans med andra på internatet går jag på tabata på skolan, tar promenader och dricker te i pentryt med kompisarna. På helgerna åker jag oftast hem för att jobba, träffa vänner och familj.

Vad för slags person är Alice?

Jag är allt som oftast glad och ganska påhittig. Tycker om att vara med folk och dra ihop saker att göra tillsammans. Vill helst att det händer något hela tiden, men visst kan det vara skönt att vara lite ledig då och då.

Amanda Olsson

”På gymnasiet ville jag utbilda mig till ett yrke inom teater eller film – men nu är jag snart färdig kantor!”

kyrkomusikerutbildning-amanda-olsson