Se några av våra deltagare här

Alexander Nilsson – Musiklinjen

”Lärarna är väldigt engagerade i sina deltagare”

Alexander föddes i Linköping för 20 år sedan. Där bodde han sedan under hela sin uppväxt, och efter gymnasiet arbetade han ett år i Linköping.

Vad har du för skolbakgrund?
Jag gick på transportprogrammet på gymnasiet och utbildade mig till lastbilschaufför.

Hur kom det sig då att du hamnade på musiklinjen på en folkhögskola?
Jag har alltid varit musikintresserad. En kort period tog jag fiollektioner, men på gitarr är jag självlärd. Mitt huvudinstrument är dragspel, och där är det min pappa som varit min lärare.
Redan på gymnasiets sista år funderade jag på att studera musik på folkhögskola, men jobbade först ett år.

Varför sökte du dig just till folkhögskolan i Hjo?
Vid ansökningstillfället tyckte jag att Hjo kändes bäst – och så blev jag antagen!

Vad är ditt mål med studierna här?
Att få utveckla mitt musicerande för min egen skull under tiden på skolan känns givetvis viktigt. Jag hoppas på att få jobba i något serviceyrke i Hjo i sommar, och förhoppningsvis få fortsätta där kommande år. Hösten 2021 vill jag sedan återvända till folkhögskolan för ett andra år på musiklinjen.

Hur ser din dröm ut inför framtiden?
Det vore roligt att få arbeta med musik på heltid t.ex. i ett dansband.

Hur upplever du Hjo folkhögskola i stort?
Här är en trevlig atmosfär. Jag upplever bra gemenskap dels mellan deltagarna på alla linjer, och dels mellan deltagare och lärare.

Hur är det att gå på musiklinjen?
Jag tycker inte att det är någon tävlingsanda deltagarna emellan. Man ser inte ner på varandra, utan alla peppar varandra att jobba vidare. Vi har ju olika genrer att utvecklas inom.

Vad tycker du om att bo på vårt internat?
Jag har väldigt bra ”grannar” i pentryt och vi har en bra gemenskap. Det är kul att bo tillsammans med andra. Vi försöker se varandras olikheter som något bra.

Har du någon fritid eller övar du jämt?
Det blir givetvis mycket övande, men vi musicerar också tillsammans för att vi tycker att det är kul. På övrig ledig tid umgås jag med vänner.

Beskriv dig själv!
Jag är en glad person. Ibland kan jag bli lite väl intensiv. Jag är också målmedveten.

Linnea Nygren – Musiklinjen

”Jag vill få utveckla mitt musikaliska intresse”

Linnea Nygren är född i Ulricehamn och har bott där fram till hösten 2018. På gymnasiet gick hon på det naturvetenskapliga programmet med samhällsinriktning, och sökte sedan till musiklinjen på Hjo folkhögskola.

Har du sysslat med musik tidigare i livet?
Musiken har alltid funnits i vardagen. När jag var yngre, tog jag lektioner i saxofon och piano i den kommunala musikskolan. Men det var först när jag började ta sånglektioner, som musikintresset började växa.

Varför sökte du till en folkhögskolas musiklinje?

Jag kände mig inte riktigt hemma på gymnasiet och var ganska skoltrött. Jag ville få en förändring i mitt liv. Det kändes så rätt att börja studera musik på heltid. Mina föräldrar och min studievägledare tipsade mig då om folkhögskola, och jag sökte till musiklinjen på några olika folkhögskolor.

Varför valde du då Hjo folkhögskola?

Det kändes så mysigt och välkomnande när jag var här på ansökningsdagarna, så jag bestämde mig för Hjo. Även skolans internat tilltalade mig.

Vad har du för mål med studierna här?

Jag vill få utforska mitt musikintresse och lära mig mer om det. Att bli inspirerad att skriva egna låtar, och kunna kompa mig själv på exempelvis gitarr och piano. Under tiden jag går här vill jag fundera på om mitt framtida yrke ska bli inom musik.

Hur upplever du skolan i stort?

Här en skön atmosfär, tycker jag. Det är roligt att få lära känna nya människor med olika bakgrund, intressen och personligheter. Jag känner verkligen att man tillåts vara den man är.
Om vi då i stället funderar lite över själva utbildningen på skolan. Vi läser många nyttiga kurser på musiklinjen som t.ex. musikteoretiska ämnen. Jag känner att jag lärt mig mycket på de här 1,5 åren. Vi utövar också många praktiska ämnen, där man får musicera själv och tillsammans med andra, vilket är väldigt roligt och lärorikt. Jag tycker också att vi har väldigt duktiga och kompetenta lärare.

Hur är det att bo på internat?

Jag flyttade direkt från mitt föräldrahem till folkhögskolan, och tycker att det var ett skönt steg att först bo tillsammans med andra på ett internat, innan jag ska flytta till ett eget boende. Man får chansen att lära känna sina klasskamrater ytterligare. Jag bor i ett pentry med få boende och med enbart musiker, så vi har nära gemenskap.

Blir det någon fritid över efter övande och läxläsning?

Det blir givetvis mycket övande på instrument och i sång, och att plugga musikteori tar sin tid. Men det är ju därför jag är här! Men absolut har man tid till annat också. På kvällarna blir det ibland aktiviteter och umgänge.

Karin Andreasson – Musiklinjen

”Fantastiskt att kunna ta sig ett sabbatsår från jobbet och gå på folkhögskola”