ANSÖKAN & ARBETSPROVER
CONCEPT ART & ILLUSTRATION 1 & 2

Ansökan för 2024 är stängd

Har du frågor?  Kontakta den som är kursansvarig till den kurs du vill söka:

Concept art & Illustration 1 – The Fundamentals 
 
Linda Thomas linda.thomas@hjofolkhogskola.se
Lisa Edman lisa.edman@hjofolkhogskola.se

Concept art & Illustration 2 – Design & Image Making:
Concept art & Illustration 2 + Portfolio:
Lisa Edman lisa.edman@hjofolkhogskola.se
Ted Ottosson  ted.ottosson@hjofolkhogskola.se

Ansökningsportal

Man ansöker till oss via att skicka in sina arbetsprover och övriga handlingar via en ansökningsportal. Det kommer finnas en länk till portalen på den här sidan från och med måndag 26/2. 
Man skapar ett konto till portalen, loggar in och kan då lägga in sina uppgifter och bifoga alla filer. Vi rekommenderar att man lägger in och sparar sina uppgifter i mina sidor i god tid innan, då blir det lättare att göra själva ansökan. Portalen är öppen fram till torsdag 11 april kl 23.59 och man kan logga in och ändra i sin ansökan tills dess.

Detta ska lämnas in för att ansökan ska vara komplett:

  1. Arbetsprover i en PDF
  2. Översikt av dina arbetsprover
  3. Personligt brev
  4. Kontaktuppgifter till två st referenspersoner
  5. Betyg och övriga merithandlingar 
  6. Personbevis

Här kommer utförligare  info om varje del av ansökan:

1) Arbetsprover i en PDF:

För att kunna söka kursen så ska man göra arbetsprover och skicka in. Våra kurser har lite olika arbetsprover, dessa listas nedan. Arbetsproverna ska samlas i ett  PDF:dokument där det är ett arbetsprov på varje sida. I några av arbetsproverna ska man visa sin process, skriva några anteckningar visa sin  och slutgiltiga design. Detta sammanställs då på ett ark och det är det är då hela processen som är ett arbetsprov. Presentera tydligt dina arbetsprover på var sin sida. Skriv vad det är för nummer och titel  på arbetsprovet och ha med ditt namn på sidan. Här kan du se exempel på hur arbetsproverna kan se ut när du sammanställer dem i en PDF.

EXEMPEL SAMMANSTÄLLD PDF ÅR 1 The Fundamentals: ÅR 1 MALL 

EXEMPEL SDAMMANSTÄLLD PDF ÅR 2 Design och Image making: ÅR 2 MALL

2) Översikt av dina arbetsprover:

Du ska lämna in ett separat dokument som är en sammanställning av alla dina arbetsprover i miniatyrformat på en och samma sida. På detta dokument är det också viktigt att du skriver ditt namn och har med ett foto på dig själv. Detta dokument underlättar för oss i antagningsprocessen. Här är ett exempel på hur detta kan se ut:

3) Personligt brev:

Din ansökan ska inkludera ett personligt brev. Vi lägger stor vikt vid detta brev vid antagningen. Brevet ska innehålla:

    • Ett foto på dig själv, ditt namn, din ålder, din adress, mobilnummer och mailadress.
    • En kort berättelse om dig själv och din motivation. Varför vill du gå på utbildningen och vad du har för mål med studierna?
    • Vad har du för framtidsplaner? 
    • Det är också intressant att höra om vad du gör nu och gjort tidigare.
    • Kontaktuppgifter till två referenspersoner. 
    • Här kan du se ett exempel på hur du kan lägga upp det:

4) Kontaktuppgifter till 2 st referenspersoner:

Referenspersoner är personer som kan beskriva hur du är som person och hur du har varit i en viss roll t.ex. som elev eller anställd. Skriv med dessa namn samt mobilnummer till dem i ditt personliga brev. Du kommer att lämna dessa två namn med kontaktuppgifter i ansökningsformuläretmen vi vill också att du skriver med dem i ditt personliga brev. 

5) Betyg och övriga merithandlingar:

Merithandlingar innebär dina senaste betyg och intyg från tidigare utbildningar, eventuella arbetsintyg och rekommendationer.

6) Personbevis  

Beställs via skatteverkets webbplats

Ytterligare anvisningar om hur du skickar in dina filer:

  • Arbetsprover i PDF- format – 
    • Vi accepterar bara PDF där alla bilder är sammanställda till ett dokument
    • Vi kan inte ta emot alla bilder en och en. 
    • Se till att ha bra bildkvalitet på dina bilder.
  • Döp dina filer:
    • Döp alla dina filer med ditt namn + vad det är för dokument. Tex:
      • ditt namn  + personligt brev 
      • ditt namn + arbetsprover 
      • ditt namn + översikt arbetsprover
    • Filstorlek: Alla bilagor du skickar in får tillsammans max utgöra 40 MB tillsammans. 

Tidsplan antagning till Concept art & illustration

Måndag 26 Februari : Vår ansökningsportal i Schoolsoft öppnar. Från och med då kan man skapa ett konto, logga in och lägga in sina uppgifter i portalen. Vi rekommenderar att man lägger in sina uppgifter i Mina sidor – då blir det lättare att göra ansökan sedan.

Torsdag 11 April:  Sista ansökningsdag. Portalen hålls öppen till kl. 23.59 på torsdagskvällen.

Fredag 12 april-fredag  19 april – Vi går igenom alla ansökningar

Fredag 19 april: Vi meddelar om man blir kallad till intervju.

  • Vi kallar mellan 30-40 personer till år 1. Till år 2 beror det på hur många sökande det är just i år.
  • Intervjuerna sker via Google Meet. 
  • De som inte kommer vidare till intervju får också besked denna dag.
  • Alla besked skickas ut via Schoolsoft -vår ansökningsportal. Du får ett besked skickat till den mailadress du angett i ansökan i Schoolsoft.
  • Blir du kallad till intervju får du en föreslagen tid som du får bekräfta till oss.

Tisdag 23/4- Torsdag 25/4 : Intervjuer med sökande till år 1. Intervjuerna sker via Google Meet. Vi ser helst att du har möjlighet att ha kamera på. 

Onsdag 30/4 :   Intervjuer med sökande till År 2

Fredag 26/4 – Måndag 6/5: Vi ringer till referenspersoner och slutför antagningsarbetet.

Tisdag 7/5:  Besked om antagning och reservplatser för År 1. Besked skickas via mail, till den mail du angett i Schoolsoft. 

Tisdag 8/5:  Besked om antagning och reservplatser för År 2 och 2+Besked skickas via mail, till den mail du angett i Schoolsoft.

Arbetsprov nr 1  –   1 självporträtt från spegel
Teckna av dig själv från en spegel, teckna ej av ett foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 2  –  1 stillében  –  Teckna av ett stillében (ett par föremål) som du ställt upp som berättar om dig som person. Vid en eventuell intervju kommer vi fråga om hur du tänkt kring de föremål du valt, vad de berättar om dig. Tänk på kompositionen när du ställer upp sakerna samt vilket utsnitt du väljer för att skapa en bra helhet i din bild. Ljussätt dina föremål för att skapa tydliga kontraster och arbeta här med att beskriva volym samt ljus och skugga på föremålen. Teckna med motivet framför dig, ej från foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 3  –  1 interiör  –  Teckna av ett rum där det finns ett hörn med, dvs att man ser minst två väggar samt golv och tak. Teckna med motivet framför dig, teckna ej av från foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 4  –  3 skisser av levande modell  – Teckna med motivet framför dig, ej från foton. Modellen behöver inte vara en naken krokimodell. Det kan vara en kompis eller t.ex. en familjemedlem som du tecknar av. Personen kan t.ex. sitta och läsa en bok, laga mat eller göra något annat. Teckna i helfigur och använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 5  –  Designuppgift  Karaktär och hus från saga  – Vi ser gärna att du arbetar digitalt med denna uppgift

Detta arbetsprov går ut på att du ska designa en karaktär och ett hus från en saga.
Du kan välja mellan dessa sagor: 

  • Rödluvan ( välj mellan Rödluvan eller vargen) 
  • Hans och Greta (välj något av barnen eller häxan)
  • Prinsen som trodde han var en tupp (välj prinsen)
  • Vasilisa och häxan (välj prinsessan Vasilisa eller häxan Baba Yaga) 

Välj din karaktär och ett hus från sagan.

Välj 3 ledord för både karaktär och hus som du tycker är de viktigaste dragen att förmedla i designen.Gör designprocesser för både karaktär och hus.
Du ska göra minst 3 thumbnailskisser (små idéskisser) med olika förslag på designen för båda. Välj en thumbnail för både hus och karaktär och jobba vidare med den.  Sträva efter att förmedla de tre ledorden i designen. Posera karaktären på ett sätt som du tycker passar de ord du väljer.Du ska komma fram till  färdiga genomarbetade versioner av både karaktär och hus. Dessa kan vara baserade på linjearbete men gärna målade i gråskala eller färg.

Sammanställ din process tillsammans med dina färdiga bilder på 1-2  ”ark”. Gör du två ark räknas det fortfarande om ett arbetsprov. Skriv också med vilka ledord du valt att basera designen på. Skriv en mycket kort förklaring om varför du valt att göra designerna på hus och karaktär som du som du har gjort och hur du förhållit dig till ledorden.

Du kan arbeta i valfri teknik med denna uppgift, men vi uppmuntrar att man jobbar digitalt.

Arbetsprov nr 65-7 valfria arbetsprover  – Visa vad du tycker om att arbeta med och gärna saker du kommit på och designat och illustrerat själv. Medium är valfritt men visa gärna digitala arbeten om du har i de valfria arbetsproverna.

Arbetsprov nr 1  – 1 självporträtt från spegel  Teckna av dig själv från en spegel, teckna ej av ett foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 2  1 stillében  – Teckna av ett stillében (ett par föremål) som du ställt upp som berättar om dig som person. Vid en eventuell intervju kommer vi fråga om hur du tänkt kring de föremål du valt. Tänk på kompositionen när du ställer upp sakerna samt vilket utsnitt du väljer för att skapa en bra helhet i din bild. Ljussätt dina föremål för att skapa tydliga kontraster och arbeta här med att beskriva volym samt ljus och skugga på föremålen. Teckna med motivet framför dig, ej från foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 31 interiör  – Teckna av ett rum där det finns ett hörn med, dvs att man ser minst två väggar samt golv och tak. Teckna med motivet framför dig, teckna ej av från foto. Använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 4  – 3 skisser av levande modell  – Teckna med motivet framför dig, ej från foton. Modellen behöver inte vara en naken krokimodell. Det kan vara en kompis eller t.ex. en familjemedlem som du tecknar av. Personen kan t.ex. sitta och läsa en bok, laga mat eller göra något annat. Teckna i helfigur och använd traditionellt medium, ej digitalt.

Arbetsprov nr 5    Designuppgift – varelse, karaktär eller farkost  arbeta gärna digitalt här

Hitta och kombinera två vardagliga föremål och använd dem som utgångspunkt för att designa en farkost eller en varelse / karaktär. Försök se på föremålen på ett nytt sätt och inspireras av dem, tänk på formen som föremålen har snarare än funktionen. Tanken är alltså inte att du ska välja en hårborste och en sax och göra en frisör utan mer kombinera dem till något intressant formmässigt. Medium och utförande är valfritt. Presentera din färdiga design på ett sheet (ett tomt digitalt ark)  och ha med referensbilder på dina föremål vid sidan av din design. Beskriv också dina utgångspunkter och din process, vilka former du tagit fasta på och varför och lägg till detta på arket. 

Arbetsprov nr 6    Illustrationsuppgift – Omslag arbeta gärna digitalt här

Illustrera ett omslag till en bok, film eller ett album som du själv väljer. Tanken är att du ska göra en egen version så inte en parafras på något existerande utan utgå från din egen tolkning av det du valt och illustrera utifrån det.  Tänk också på att förhålla dig till eventuell text som kan finns på omslaget, sätt gärna in sådan text i din illustration. 

Du får utföra det i vilken stil du vill men vi vill se att det finns färg med i illustrationen på något sätt, annars går det bra att det bara är lineart och enklare fält av färg. 

Presentera din färdiga bild på ett – två sheets och ta också med skissarbete och  referenser från processen. Inkludera också kort förklarande text på ditt sheet: 

  • Vad har du valt för något att illustrera? Titel? Författare? Beskriv mycket kort boken, albumet eller filmen. 
  • Varför valde du att illustrera detta?
  • Vad vill du förmedla genom omslaget? Vilka ledord har fått leda? vilken stämning har du varit ute efter? 
  • Vilka designval har du gjort för att gestalta det du haft som ambition att gestalta? 

Arbetsprov nr 7    5-7 valfria arbetsprover som visar vad du tycker om att arbeta med. Visa gärna saker du designat själv och egna idéer som du gjort illustrationer av. Medium är valfritt. Visa gärna digitala arbeten om du har i de valfria arbetsproverna. 

Arbetsproverna till År 2- Portfolio Year består av följande:

  1. Man gör samma arbetsprover som till år 2. 
  2. Man gör också ett dokument kallat Plan för portfolio / Eget arbete

    Där ska du skriva om: 
  • Vad du känner att du skulle behöva utveckla under året? 
  • Vilken typ av portfolio du skulle vilja jobba på, för frilansarbete, för någon särskild studio? För vidare studier? För någon särskild skola? 
  • Vad du tror du behöver fokusera mest på i din portfolio – tex mest miljödesign, mest karaktärsdesign, lite av allt – en generalist-portfolio? 
  • Vad skulle du vilja välja för kurser från kursutbudet i år två? Motivera varför.