
Ansökan är stängd!
CONCEPT ART & ILLUSTRATION 2 – Portfolio Year
- Längd: 1 år, 35 veckor
- Ansök med: Arbetsprover, personligt brev & merithandlingar
- Årligt intag : Ca 5 deltagare
SYFTE
Portfolioåret är till för dig som är redo för att ta nästa steg – att skapa en portfolio och presentera ditt arbete för att få uppdrag inom entertainment arts eller söka vidare yrkesutbildning.
50% KURSER + 50% PORTFOLIOARBETE
Portfolioåret är en förgrening av år 2, då man för hälften av tiden väljer kurser från kursutbudet för år 2 och andra halvan av studietiden kan arbeta med egna projekt kopplat till sin portfolio. Du tillhör klassen År 2 och delar studiorum med andra från år 2 och portfolioåret.
Genom att välja de kurser du vill, skapar du din egen kursplan för året. Valet av kurser bör spegla den riktning du vill ta i din portfolio. De uppgifter som ges i kurserna kan du i viss mån anpassa för att passa dina portfolioprojekt.
De som går portfolioåret har regelbundna samtal och avstämningar med skolans fasta lärare och har också månadsvisa gruppgenomgångar med de andra som går portfolioåret. Man har också tillgång till alla gästlärare, workshops och studieresor som finns på skolan.
Kursplan år 2 – man väljer ca 17 veckor

FÖR VEM?
Kursen vänder sig till dig som har mycket starka grundkunskaper inom fundamentals och concept art och illustration. Du ska ha kunskaper motsvarande de man får efter att ha gått år 1 och 2 på Concept Art & Illustration. Kursen innebär mycket frihet under ansvar och är mycket individualiserad vilket kräver att du har en stark egen drivkraft, god arbetsmoral och tydliga målsättningar med att gå kursen. Av de som söker portfolioåret från CA 2 – väljer vi de som har demonstrerat dessa kvalitér, haft bra närvaro , utvecklats samt som vi tycker har utvecklingspotential framåt och förutsättningar att arbeta inom entertainment arts.
GÄSTLÄRARE OCH FÖRELÄSARE
Under året tar vi löpande in gästlärare och föreläsare som är yrkesverksamma inom spel- och illustrationsbranschen. Detta ger insikt i yrken och möjliga vägar vidare inom spelutveckling, 2- och 3-D-grafik, illustration, serieskapande, animation m.m. De senaste åren har vi haft glädjen att möta:
- Johan Egerkrans (Illustration)
- Simon Stålenhag (Frilans illustration mm)
- Even Mehl Amundsen (Frilans illustration mm)
- Atey Ghalian (Illustration & concept art, VD Envar studios)
- Thomas Chamberlain-Keen (Illustration & concept art )
- Martin Bergqvist (Concept art)
- Simon Fetscher (Concept art Mood Visuals)
- Mikael Eriksson (Concept art Goodbye Kansas)
- Alexander Forsberg (Frilans illustration)
- Viktor Becker (AD/Concept Art– Zoink Games)
- Henrik Rosenborg (Frilans illustration)
- Veronika Fedorova (Frilans illustration)
- Mattias Adolfsson (Frilans illustration)
- Daniel Jonsson (Character 3D-artist Machine Games)
- Louise Meijer (Concept art Resolution Games)
- Pontus Ullbors (AD & Concept art Landfall games + frilans illustration)
- Anders Larsson (Spelgrafik, UI, Fatshark)
- Nicolas Krizan (Illustration)
- Linda Chuu Bjurhager (2-D-animation, Storyboarding)
- Lars Vipsjö (Lektor högskolan i Skövde)
- Leopold Baranowska (Vis dev, storyboard m.m.)
- Gabor Steizinger (animation)
- Andrea De Dominics (Concept art)
- Ellen Barkin Söderholm (Frilans Illustration)
STUDIEBESÖK PÅ STUDIOS
Under året gör vi ett flertal studiebesök på studios för spel, VFX, animation m.m. Där får vi ofta träffa concept artist, AD:s och andra yrkesroller som förklarar hur deras jobb går till och hur deras vardag ser ut. Detta är för att få inblick om hur det är i olika branscher och orientera om olika karriärvägar vidare.
Vi har besökt olika studios som:
- Dice
- Envar studio
- Avalanche
- Massive Entertainment
- Paradox
- ILP (Important Looking Pirates)
- Mood Visuals
- Goodbye Kansas
- Starbreeze
- Tarsier Studio
- Slugger Film.
- King Malmö
- Elemental Games
STUDIEBESÖK PÅ SKOLOR
Vi gör också besök på olika yrkeshögskolor och högskolor m.m för att orientera om möjliga vägar vidare. Vi har bland annat besökt:
- The Game Assembly
- Futuregames
- Playground Squad
- The Animation Workshop
- Konstfack
- Hyper Island
- Högskolan i Skövde
- Sörängens folkhögskola
BESÖK PÅ MUSÉER OCH TECKNINGSUTFLYKTER
Vi gör också ett antal utställningsbesök till relevanta och intressanta utställningar och samlingar. Exempel på muséer vi besökt är Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Glyptoteket, Nordiska akvarellmuseet, Zornmuseet, The Blue Planet, Livrustkammaren, Lerinmuseet, Göteborgs konstmuseum, Naturhistoriska museet i Göteborg, Aros konstmuseum i Danmark m.m. Vi åker också ut på olika utflykter i för att teckna och måla.
Många av de som går hos oss söker sig mot spelindustrin. Sedan Concept Art & Illustration startade 2016 är det många som väljer att fortsätta med utbildningar för spelutveckling. Av de som efter oss söker till vidare yrkeshögskolor som TGA och Futuregames, har ca 95% av alla kommit in på första försöket. Många av våra tidigare studenter arbetar nu inom Entertainment art på ett eller annat sätt. Flera arbetar nu inom spelindustrin. En del andra väljer att arbeta frilans med concept art och illustration.
Vi har god kontakt med våra Alumnis och en del av dem arbetar nu på:
- Fatshark
- Envar Studio
- King
- Sharkmob
- Paradox
- Myrkur Games
- The Gang
- Dupp Film
VÅRA KÄRA ALUMNIS:
De som gått hos oss har exempelvis sökt sig till och kommit in på följande utbildningar:
- The Game Assembly, i Malmö och Stockholm
- Future Games, Stockholm
- Yrgo – Göteborg
- Playground Squad, Falun
- Konstfack – Grafisk design & illustration
- Animation Workshop i Danmark – Character animation Graphic Storytelling
- Animation Workshop i Danmark – Character animation Graphic Storytelling
- Idea Academy – Rom
- Industridesign – Umeå universitet
- Arkitektutbildning på Chalmers tekniska högskola
- Animation och Bilderbok på Sörängens folkhögskola
Arbetsplatser: Alla som går på Concept Art & Illustration får en egen arbestplats i något av skolans ateljérum. Denna plats har man hela året. Där finns skrivbord, hylla, materialhurts, lampa, eluttag, WIFI. Man har tillgång till sin ateljéplats och skolans övriga lokaler dygnet runt.
Digital utrustning: När du börjar på Concept Art & Illustration förväntas du ha med sig en egen dator och ritplatta eller ritskärm som man använder för skolarbetet. Vi ser också att du har tillgång till Adobe Photoshop eller motsvarande program som tex Clip Studio Paint på din dator. Se till att ha en egen försäkring som täcker din utrustning. Konstskolans dörrar är låsta hela dygnet och tag behövs för att komma in, d.v.s. inga utomstående har tillträde till byggnaden.
ATELJÉPLATSER
Förutom ateljéplatser har vi lektionssalar där vi har all vår undervisning i grupp, workshops och föreläsningar.
FUNDAMENTALSSALEN – ÅR 1
CONCEPTSALEN – ÅR 2
KROKISALEN / GYMPASALEN
Materialavgift: Skolan tillhandahåller basmaterial för olika ändamål under läsåret, samt låter dig göra ett visst antal utskrifter i färg. För detta material tar vi ut en materialavgift.
För de som går Concept 1 är materialavgiften 3000 kr per läsår. Här går det åt mer material av olika slag.
För de som går År 2 och 2+ avgiften 1000 kr per läsår.
Kostnader för resor och studiebesök: Varierar från år till år men ca 3000 kr per läsår brukar vara vanligt. Vi planerar resorna i enlighet med deltagarnas önskemål.
Serviceavgift: Serviceavgiften tar folkhögskolan ut för kostnader som inte täcks av statsbidrag. Se under fliken Att studera här – Kostnader för aktuell avgift. Serviceavgiften inkluderar bl.a. måltider vid gemensamma aktiviteter, kaffe, thé, tidningar, kopior och utskrifter, olycksfallsförsäkring m.m.
Studiemedel Kursen är en folkhögskolekurs på eftergymnasial nivå med klassificering B1 hos CSN. Att den är eftergymnasial innebär att den berättigar till studiemedel från den eftergymnasiala kvoten (samma som yrkeshöägskolor, högskolor och unuversitet). Denna kvot ger rätt till studiemedel för 240 veckor (ca 6 läsår på heltid).
Behörighet Eftersom kursen är på eftergymnasial nivå så krävs grundläggande behörighet från gymnasiet. I vissa enskilda undantagsfall kan vi göra bedömningar om det finns reell kompetens som gör att vi anser att man ändå kommer klara kursen, för att kunna bli antagen även om något i den grundläggande behörigheten från gymnasiet saknas.
Folkhögskolekurs Att denna kurs är en folkhögskolekurs innebär bland annat att vi själva formar innehållet och utformar våra egna kursplaner. Vi utgår inte ifrån statligt fastställda kursplaner utan formar innehållet utifrån vad vi anser att våra studerande behöver och vad som är en bra förberedelse för en framtid i underhållningsindustrin. Kursen använder sig inte heller av betyg varken på enskilda uppgifter eller vid kursens slut. Kursen fokuserar på att hjälpa dig att utvecklas inom de områden som kursen behandlar och det är din egen lust till lärande och utveckling som är drivkraften, inte betyg eller omdömen. Den studerande måste därför inte nå upp till vissa förutbestämda kriterier för kunskaper och färdigheter. Däremot behöver man arbeta med och lämna in alla uppgifter för att bli godkänd på kursen. Det innebär att vi kan fokusera på varje individs utveckling och målsättningar utifrån deras egna utgångspunkter. Det här är den stora styrkan med folkhögskolekurser som vi ser det.
Intyg: Vid kursens slut får man ett intyg som visar vilka moment man arbetat med och vilka kunskaper man då förväntas ha efter avslutad kurs.