En brännande kurs, där vi fördjupar oss i hur Europa utvecklas

Europa -Vart är vi på väg?

En fortsättnings och fördjupningskurs där vi följer nyhetsutvecklingen i ett nutida och historiskt perspektiv

Bakgrund

– Hur kommer kriget i Ukraina utvecklas och hur enade kommer EU-ländern vara gentemot Ryssland och i stödet av Ukraina? Hur kommer NATO utvecklas och vad händer vid ett presidentbyte i USA?
– Hur kommer den demokratiska utvecklingen inom Europa att se ut, med tanke på de många populistiska partierna i Europa?
– Kommer en gemensam europisk identitet kunna bibehållas och utvecklas med EU som bas eller kommer vi se splittringar mellan och inom de olika länderna?
– Vilken politik kommer bedrivas efter Europaparlamentsvalet och kommer klimatpolitiken ”Den gröna given” och målen inför 2030 stå fast eller revideras?

Kursen: ”Vart är Europa på väg?” kommer att följa händelseutvecklingen och fokusera på viktiga frågor kopplade till Europas historia, nutid och framtid. Vi utgår från dagens förhållanden, men kommer att söka förklaringar till den genom en historisk belysning.
Kursen erbjuds som distanskurs på deltid och innehåller regelbundna livestreamlektioner två dagar i veckan, samt utdelat material, inspelade föreläsningar och diskussioner via Google Classroom, som är vår gemensamma digitala plattform.

Kursen innehåller resor
Hjo folkhögskola är Erasmus+ ackrediterad och därmed kommer kursen innehålla en resa under hösten och en resa under våren inom Europa.

Ämnen och teman:
– Internationella relationer
– Retorik och propaganda
– Etnicitet och kulturmöten
– Politik, religion och sekularism
– Politisk idéhistoria (europeisk identitet och idéerna som format Europa)
– Sociologi (strömningar i tiden, människan och samhället, kriminologi, nationell säkerhet, påverkanskampanjer, AI, mm.)
– Fördjupningar enligt eget intresse

Kurstid: 1 år, distans, 50% med livestreamlektioner två dagar i veckan.

Sökprofil:
– Alla intresserade, min. 18 år.
– Svenska 1 eller motsvarande kunskaper.
– Datavana. Google Classroom är vår lärplattform där vi arbetar med olika ämnen och teman inom kursen och kommunicerar mellan kurskamrater och lärare.

Start:   19 augusti 2024 Avslut 5 juni 2025
Ansökan: Klicka HÄR (ansökan senast 30 april 2024)
Kontakt: niklas.ahlin@hjofolkhogskola.se