Småskalig grönsaksproduktion – att odla till försäljning
Det finns ett växande intresse att starta företag inom småskalig grönsaksodling. Den här kursen syftar till att lägga grunden för hur man kan bedriva en småskalig, ekologisk och lönsam odling av grönsaker.
För att lyckas med det krävs grundförståelse om odling såväl som kunskap om olika tekniker, hur man arbetar effektivt, odlingsplanering och försäljning. Med utgångspunkt i metoderna som används inom Market Gardening ger den här kursen de grundläggande kunskaperna i hur man tar steget från odling till husbehov till att odla för försäljning.
Kursen är uppdelad i tre delar där vi börjar med grundförståelse om ekologisk odling, jord, jordhälsa och hur man hushållar med resurser och samarbetar med naturen för bästa odlingsresultat samt tar upp grundläggande odlingstekniker, såsom jordbearbetning, gödsling, sådd- och plantuppdragning, ogrässtrategier m.m. Därefter fördjupar vi oss i planering, försäljning, ekonomi och hur odlingen kan läggas upp på ett rationellt sätt. I den sista delen får deltagarna formulera ett upplägg för sin odling och en odlingsplanering med utgångspunkt i deltagarens egna mål.
Utbildningen ges på distans med sju obligatoriska fysiska träffar på Hjo folkhögskola och vid ett tillfälle på Bossgården, Tidaholm. På träffarna har vi föreläsningar, grupparbeten och diskussioner. Den första och andra träffen är två dagar och den avslutande sista träffen är en dag. Mellan de fysiska träffarna är det eget arbete med litteraturstudier och hemuppgifter.
Lärare på kursen är Jonas Ringqvist. Han är grönsaksodlare och har odlat grönsaker i över 30 år. Han är också författare till bokserien Odla till försäljning som utgör kurslitteratur på kursen. Dessutom deltar andra aktiva grönsaksodlare som gästföreläsare kring olika teman och som exempel på hur man kan lägga upp sin grönsaksodling.
Kursen riktar sig till dig som redan har grundläggande erfarenhet inom grönsaksodling, men som är beredd att ta steget till att börja odla till försäljning.
Förkunskapskrav: Grundläggande odlingserfarenhet.
Fakta
- Kursen 2024/2025 går mellan den 8/11 2024 – 22/3 2025 med uppehåll för jullov.
- Sista ansökningsdag är den 30/9.
- Kursen går på halvfart (50%).
- En avgift för kursmaterial m.m. om 200 kr kommer att tas ut. Kursen är studiemedelsberättigad (CSN).
Urval
Många söker till våra odlingskurser. Vid urvalet fäster vi stor vikt vid ditt personliga brev. Vi bedömer dina möjligheter att nå kursens mål, dvs. kunna ta steget från självförsörjning till att odla grönsaker för försäljning.
Beskriv i ditt personliga brev dina odlingserfarenheter och vad du vill i framtiden. Berätta
- hur länge och i vilken omfattning du har odlat
- vad som har fungerat bra och vad som inte har gått bra
- hur dina mål för en odling för försäljning ser ut
- vad du vill lära dig för att nå kursens mål
Berätta dina planer för framtiden på kort och på lång sikt. Vilka mål har du? Vilka delmål? Hur ska du nå dit? Vad kommer vara lätt och vad svårt? Hur motiverad är du för varje del av dina mål? Om du har sökt förut så berätta hur du har utvecklats som odlare sedan förra gången du sökte.
Vid urvalet tillämpar vi de här kriterierna:
- Erfarenhet inom grönsaksodling
- Vilja och förutsättningar att ta steget till att börja med försäljning av grönsaker
- Förtur ges till de som gått kursen Odling för självhushållning på Hjo folkhögskola eller motsvarande utbildning.
Vid likvärdiga sökande avgör lotten. Till er som vi inte kan erbjuda en plats skickar vi med uppmaningen att odla under säsongen och bygga upp er odlingserfarenhet ytterligare.
Litteratur
Huvudlitteratur
- Odla till försäljning Del 1 – Att försörja sig på småskalig grönsaksodling, Jonas Ringqvist, 2021
- Odla till försäljning Del 2 – Våra bästa grönsaker, Ylva, Lundin, Sanna Mattsson Ringqvist och Jonas Ringqvist, 2021
Referenslitteratur
- The Market Gardener, Jean-martin Fortier, 2014
- Compact Farms, Josh Volk, 2017
- The Lean Farm, Ben Hartman, 2015
- Säsongsförlängning – Skörd året runt med energisnåla metoder, Jonas Ringqvist, 2021
- Handbok för Andelsjordbruk, Andelsjordbruk Sverige, Maja Söderberg (red.), 2020
- Ekologisk grönsaksodling på friland, Jordbruksverket (Kommer delas som pdf-filer)
- Ekologisk odling i växthus, Jordbruksverket (Kommer delas som pdf-filer)
Kursplan
Del 1. Grundläggande odlingskunskap och odlingsteknik
Vi går igenom grundläggande odlingskunskap och odlingstekniker som utgör grunden för att kunna göra odlingen effektiv, lönsam och ekologisk.
- Jord, gödsel, näring och växtföljd
- Växtnäring och växtnäringsförsörjning
- Ekologiska och regenerativa odlingssystem
- Kvalitet på skörden
- Gödsling och växtföljd
- Förberedelse av odlingsyta och beredning av fasta bäddar och såbädd
- Odling i tunnlar, växthus
- Sådd- och plantuppdragning samt bevattning
- Ogrässtrategier
- Skörd, lagar m.m
Denna del förväntas ge deltagarna grundläggande förståelse kring ekologisk odling, resurshållning och hur vi kan forma odlingen i samarbete med de lokala ekosystemen, samt grundläggande kunskaper inom effektiva odlingstekniker som tillämpas inom Market Gardening
Obligatoriska fysiska träffar:
8-9/11 på Bossgården och Hjo folkhögskola
29-30/11 på Hjo folkhögskola
20-21/12 på Hjo folkhögskola
Del 2. Odlingens upplägg, försäljning och ekonomi
Vid tre träffar fördjupar vi oss i olika gårdars/odlingars sätt att lägga upp arbete och odling, både vad avser hur odlingstekniken tillämpas och hur hantering och försäljning av grönsakerna läggs upp. Vi arbetar också med förhållningssätten inom Lean-production för att få grundläggande redskap för att lägga upp arbetet på ett effektivt sätt samt ser exempel på hur bredda odlingen med förädling och snittblomsodling.
Efter denna del förväntas deltagarna kunna formulera mål för hur ens egen odling kan läggas upp.
Obligatoriska fysiska träffar:
10-11/1 på Hjo folkhögskola
31/1 -1/2 på Hjo folkhögskola
21-22/2 på Hjo folkhögskola
Del 3. Projektarbete om den egna odlingen
Den tredje delen utgår från deltagarnas egna mål för sin odling för att utifrån dem formulera en plan för den egna odlingen/företagandet. Arbetet skall också redovisas för övriga kursdeltagare på ett sätt så att vi drar nytta av varandras olika erfarenheter och kunskap.
Denna del förväntas ge deltagarna ett tillräckligt underlag för att kunna starta upp en småskalig odling med inriktning på försäljning av grönsaker.
Obligatorisk avslutande träff i seminarieform:
21-22/3 på Hjo folkhögskola